Margit är ett kvinnonamn som är en kortform av Margareta. Namnet började användas redan på 1400-talet, då det uttalades som ”Marjit”. Efter en tids glömska fick namnet ett uppsving mot slutet av 1800-talet, när det åter kom i bruk, men då med ett hårdare ”g” i uttalet.
Ursprung och betydelse
Kortform av Margareta
Margit härstammar från Margareta, ett namn med grekiskt ursprung som betyder ”pärla”. Margareta är ett mycket gammalt och traditionellt namn som har använts i många olika kulturer och språk.
Uttalsförändringar
På 1400-talet var det vanligaste uttalet av Margit ”Marjit”, men när namnet åter blev populärt på 1800-talet förändrades uttalet till det mer moderna ”Margit” med ett hårt ”g”.
Historik och användning
1400-talets popularitet
Under 1400-talet var Margit ett vanligt namn i Sverige, men efter denna period föll namnet i glömska och användes inte i någon större utsträckning förrän mot slutet av 1800-talet.
Återkomst på 1800-talet
På 1800-talet, när intresset för gamla nordiska och svenska namn åter väcktes, blev Margit återigen ett populärt namn. Det speglade den tidsanda som sökte tillbaka till rötterna och lyfte fram äldre, traditionella namn.
Sammanfattning
Margit är en kortform av Margareta, som först blev populär på 1400-talet och återkom i bruk under slutet av 1800-talet. Namnet har utvecklats i uttal från ”Marjit” till ”Margit” och är ett exempel på hur gamla namn kan återupplivas och få ny betydelse i modern tid.